Άρθρο 86 ν.5036 / 2023

Ρύθμιση φορτοεκφορτωτικών εργασιών Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 1 ν. 4455/2017

 

Στην παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 4455/2017 (Α’ 22), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο τέταρτο εδάφιο μετά τη φράση «Οι κανονισμοί διεξαγωγής των φορτοεκφορτωτικών εργασιών» προστίθεται η φράση «ρυθμίζουν τον τρόπο, τον χρόνο και την εν γένει οργάνωση της παροχής της εργασίας,» και μετά τη φράση «σε περίπτωση που δεν υπάρχουν Σ.Σ.Ε.» προστίθεται η φράση «ή για τα πρόσωπα που δεν δεσμεύονται από τυχόν Σ.Σ.Ε.» β) μετά το τέταρτο εδάφιο, προστίθεται νέο πέμπτο εδάφιο, και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«4. Οι φορτοεκφορτωτές μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους είτε μέσω ατομικής άσκησης επαγγέλματος είτε μέσω ομάδων ή ενώσεων ή επιχειρήσεων φορτοεκφορτώσεων είτε να απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Για τους φορτοεκφορτωτές που δεν απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, η αμοιβή τους συμφωνείται ελευθέρως με τον φορτοπαραλήπτη. Σε κάθε άλλη περίπτωση, εφαρμόζονται οι διατάξεις της κείμενης εργατικής νομοθεσίας. Οι κανονισμοί διεξαγωγής των φορτοεκφορτωτικών εργασιών ρυθμίζουν τον τρόπο, τον χρόνο και την εν γένει οργάνωση της παροχής της εργασίας, καταρτίζονται με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) και, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν Σ.Σ.Ε. ή για τα πρόσωπα που δεν δεσμεύονται από τυχόν Σ.Σ.Ε., καταρτίζονται για μεν τα λιμάνια, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για δε την ξηρά, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με τις αποφάσεις αυτές καθορίζονται οι όροι διεξαγωγής των φορτοεκφορτωτικών εργασιών, όπως ενδεικτικά τα προσόντα των φορτοεκφορτωτών και των χειριστών μηχανημάτων, τα αναγκαία άτομα για κάθε εργασία και ο τρόπος συνεργασίας αυτών, ο τρόπος εκτέλεσης εξειδικευμένων φορτοεκφορτωτικών εργασιών, η διακίνηση των ειδικών ή επικίνδυνων φορτίων, τα ανώτατα χρονικά όρια εργασίας, τα πρόσωπα ευθύνης, η πρόσδεση και λύση των πλοίων και σκαφών από ξηράς, ο χειρισμός των βαρούλκων των πλοίων, οι χώροι συγκέντρωσης και παραμονής των φορτοεκφορτωτών εντός του λιμένα, οι χώροι εναπόθεσης και φύλαξης του αναγκαίου εξοπλισμού, οι όροι υγείας και ασφάλειας κατά την εκτέλεση του έργου της φορτοεκφόρτωσης, τα ελάχιστα όρια αμοιβής για όσους δεν συνδέονται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, οι σχετικές κυρώσεις και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Οι φορτοεκφορτωτές ασφαλίζονται στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία και τους κανονισμούς αυτού.»