Νόμος 4438/2016  ( Άρθρα 59, 60 και 61 )

΄Αρθρο 59:   Τροποποιήσεις Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

  1. Στο Κεφάλαιο Ενδέκατο του ν. 4174/2013 (Α’ 170) ο τίτλος «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ» αντικαθίσταται σε «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ».
  2. Προστίθεται άρθρο 63Α στο ν. 4174/2013, ως εξής: «Άρθρο 63Α Διαδικασία Αμοιβαίου Διακανονισμού
  3. Η Διαδικασία Αμοιβαίου Διακανονισμού κατ’ εφαρμογή των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας σε περίπτωση διορθώσεως των κερδών συνδεδεμένων επιχειρήσεων (90/436/ΕΟΚ) (Σύμβαση Διαιτησίας), που κυρώθηκε με το ν. 2216/1994 (Α’ 83), διεξάγεται από τη Φορολογική Διοίκηση και τα αποτελέσματά της επέρχονται με την έκδοση Απόφασης Αμοιβαίου Διακανονισμού του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
  4. Μετά την ολοκλήρωσή της Διαδικασίας Αμοιβαίου Διακανονισμού, το αποτέλεσμα αυτής κοινοποιείται στον φορολογούμενο τον οποίο αφορά και ο οποίος δύναται να αποδεχθεί αυτήν εντός εξήντα (60) ημερών από την κοινοποίησή της. Σε περίπτωση αποδοχής της Διαδικασίας Αμοιβαίου Διακανονισμού εντός της ανωτέρω προθεσμίας, εκδίδεται Απόφαση Αμοιβαίου Διακανονισμού η οποία δεν υπόκειται σε ενδικοφανή προσφυγή ή οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα.
  5. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται η διαδικασία υποβολής του αιτήματος για έναρξη Διαδικασίας Αμοιβαίου Διακανονισμού και το περιεχόμενο αυτού, οι αρμόδιες υπηρεσίες για την εξέτασή του, η διαδικασία επίτευξης Συμφωνίας Αμοιβαίου Διακανονισμού, κάθε λεπτομέρεια σχετική με την κοινοποίηση του αποτελέσματος της Διαδικασίας Αμοιβαίου Διακανονισμού στον φορολογούμενο και τη διαδικασία αποδοχής αυτής, το περιεχόμενο της Απόφασης Αμοιβαίου Διακανονισμού και κάθε άλλο σχετικό με τη Διαδικασία Αμοιβαίου Διακανονισμού θέμα.»
  6. Στην παράγραφο 4 του άρθρου 41 του ν. 4174/2013 προστίθεται τελευταίο εδάφιο, ως εξής: «Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και για την καταβολή του φόρου βάσει απόφασης Αμοιβαίου Διακανονισμού.»
  7. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 45 του ν. 4174/2013 προστίθεται περίπτωση θ’, ως εξής:

«θ) σε περίπτωση Διαδικασίας Αμοιβαίου Διακανονισμού, η απόφαση Αμοιβαίου Διακανονισμού.»

΄Αρθρο 60: Τροποποιήσεις Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

  1. Στο τέλος του άρθρου 53 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) προστίθεται νέα παράγραφος 8, ως εξής:

«8. Η Φορολογική Διοίκηση προκειμένου να αποφευχθεί η καταστρατήγηση των διατάξεων του άρθρου αυτού δύναται να επιβάλει προϋποθέσεις για την εφαρμογή του».

  1. Στην παράγραφο 4 του άρθρου 54 του ν. 4172/2013 οι λέξεις «της λογιστικής αξίας» αντικαθίστανται με τις λέξεις «της φορολογητέας αξίας».
  2. Στο τέλος του άρθρου 54 του ν. 4172/2013 προστίθεται νέα παράγραφος 18, ως εξής:

«18. Η Φορολογική Διοίκηση προκειμένου να αποφευχθεί η καταστρατήγηση των διατάξεων του άρθρου αυτού δύναται να επιβάλει προϋποθέσεις για την εφαρμογή του».

 

΄Αρθρο 61:   Κίνητρα για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων με το ν. 4172/2013

Για μετασχηματισμούς κατά τα άρθρα 52 έως και 55 του ν. 4172/2013 (Α’ 167), η σύμβαση, η εισφορά και η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων, κάθε σχετική πράξη ή συμφωνία που αφορά την εισφορά ή μεταβίβαση στοιχείων ενεργητικού ή παθητικού ή άλλων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, και κάθε εμπράγματου ή ενοχικού δικαιώματος, οι αποφάσεις των κατά νόμο οργάνων των μετασχηματιζόμενων εταιριών, η σχέση συμμετοχής στο κεφάλαιο της νέας εταιρίας, καθώς και κάθε άλλη συμφωνία ή πράξη που απαιτείται για τον μετασχηματισμό ή τη σύσταση νέας εταιρίας, η δημοσίευση αυτών στο ΓΕΜΗ και η μεταγραφή των σχετικών πράξεων απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος χαρτοσήμου ή οποιοδήποτε άλλο τέλος υπέρ του Δημοσίου, καθώς και από κάθε τέλος, εισφορά ή δικαίωμα υπέρ οποιουδήποτε τρίτου, με την επιφύλαξη του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων. Αναφορικά με τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000) και του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013), όπως ισχύουν, αντίστοιχα.

Οι διατάξεις του παρόντος ισχύουν για μετασχηματισμούς των οποίων η διαδικασία αρχίζει μετά τη δημοσίευση του παρόντος.

Αιτιολογική έκθεση για το άρθρο 59

Η Διαδικασία Αμοιβαίου Διακανονισμού (ΔΑΔ) προ βλέπεται α) στις περισσότερες Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας που συνάπτει η Ελλάδα σύμφωνα με την Πρότυπη Φορολογική Σύμβαση του ΟΟΣΑ και β) στη Σύμβαση για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας σε περίπτωση διορθώσεως των κερδών συνδεδεμένων επιχειρήσεων (90/436/ΕΟΚ) της 23ης Ιουλίου 1990 μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κυρώθηκε με το ν. 2216/1994 (ΦΕΚ Α’ 83) (Σύμβαση Διαιτησίας).

Με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται Διαδικασία Αμοιβαίου Διακανονισμού, κατ’ εφαρμογή των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας και της Σύμβασης Διαιτησίας, η οποία διεξάγεται από τη Φορολογική Διοίκηση και τα αποτελέσματά της επέρχονται με την έκδοση Απόφασης Αμοιβαίου Διακανονισμού του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Επίσης, ορίζεται ότι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται η διαδικασία υποβολής του αιτήματος για έναρξη Διαδικασίας Αμοιβαίου Διακανονισμού και το περιεχόμενο αυτού, οι αρμόδιες υπηρεσίες για την εξέτασή του, η διαδικασία επίτευξης Συμφωνίας Αμοιβαίου Διακανονισμού, το περιεχόμενο της Απόφασης Αμοιβαίου Διακανονισμού και κάθε άλλο σχετικό με τη Διαδικασία Αμοιβαίου Διακανονισμού θέμα. Με την προτεινόμενη διάταξη η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος του ΟΟΣΑ, το οποίο ενέκρινε την τελική Έκθεση σχετικά με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών επίλυσης διαφορών (Δράση 14) στο πλαίσιο του Προγράμματος του ΟΟΣΑ/G 20 κατά της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και μετατόπισης κερδών, προβαίνει σε θέσπιση σαφών διαδικαστικών κανόνων σχετικά με τη πρόσβαση και χρήση της Διαδικασίας Αμοιβαίου Διακανονισμού.