e-ΕΦΚΑ 247203/26.05.2022

Εθνική Ομοιοεπαγγελματική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) εργατοτεχνιτών οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων όλης της χώρας.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

e-ΕΦΚΑ

Κ Ε Ν Τ Ρ Ι Κ Η Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Α

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ & ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Πληροφορίες: Χριστίνα Γεωργιάδη

Τηλέφωνο: 210 5285560

E-mail: d.eisf.misth@efka.gov.gr

 

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΕΓΧΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΛΕΓΧΩΝ

Πληροφορίες: Γεώργιος Μακαβέλος

Τηλέφωνο: 2144022803

E-mail: d.sxed.elegxon@efka.gov.gr

 

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

 

Κοινοποιούμε την από 28.04.2022 «Εθνική Ομοιοεπαγγελματική Σ.Σ.Ε. εργατοτεχνιτών οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων όλης της χώρας» (Πράξη Κατάθεσης : 9/09.05.2022), με την οποία καθορίζονται, μεταξύ άλλων, τα κατώτατα όρια των βασικών ημερομισθίων των υπαγόμενων σε αυτήν εργαζομένων, για την περίοδο από 01.04.2022 έως 30.09.2024 και σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

 

Κατά τα άρθρα 648, 649 και 653 του Α.Κ., αναγκαίος όρος για τη σύναψη της σύμβασης εργασίας είναι η ρητή ή σιωπηρή συμφωνία περί καταβολής μισθού ή ημερομισθίου εις τον παρέχοντα εργασία.

 

Νόμιμος μισθός ή ημερομίσθιο είναι ο καθοριζόμενος από νόμο, συλλογική σύμβαση εργασίας, διαιτητική απόφαση κ.λ.π. και αποτελεί τον ελάχιστο μισθό ή ημερομίσθιο, που υποχρεούται ο εργοδότης να καταβάλλει στον εργαζόμενό του.

 

Ο συμβατικός όμως μισθός ή ημερομίσθιο, επί του οποίου υπολογίζονται οι

 

ασφαλιστικές εισφορές (άρθρο 17 παρ. 1 του Κ.Α. του τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.), καθορίζεται ελεύθερα, από τον εργοδότη και τον μισθωτό με βάση κυρίως τις συνθήκες αγοράς εργασίας. Η συμβατική αυτή ελευθερία δεν είναι απόλυτη, αλλά περιορίζεται, κατά τα προαναφερόμενα, από την καθιέρωση του ελαχίστου μισθού ή ημερομισθίου.

 

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται το ημερομίσθιο της κοινοποιούμενης Σ.Σ.Ε. με το διαπιστούμενο από τις υπηρεσίες μας ποσό του πραγματικά καταβαλλόμενου ημερομισθίου (συμβατικού), επί του οποίου θα αναζητούνται οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του e-Ε.Φ.Κ.Α.

 

Επισημαίνουμε ότι:

 

  1. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν 1876/1990 (Α’ 27), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) και οι όμοιας έκτασης Αποφάσεις Διαιτησίας (Δ.Α.) του άρθρου 16 του ιδίου νόμου, δεσμεύουν τους εργαζόμενους και εργοδότες που είναι μέλη των συμβαλλομένων συνδικαλιστικών οργανώσεων του κλάδου ή του επαγγέλματος εντός του τοπικού, επαγγελματικού και χρονικού πεδίου τους, ή των εν διενέξει αντίστοιχα, εκτός αν κηρυχθούν γενικώς υποχρεωτικές με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά τις διατάξεις των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 11 του Ν 1876/1990, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

 

  1. Το ύψος του ημερομισθίου, βάσει του οποίου προσδιορίζεται η προκαταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, την οποία ο κατά νόμο υπόχρεος καταβολής των εισφορών του οικοδομοτεχνικού έργου οφείλει να καταβάλει πριν από την έναρξη των εργασιών του, δεν μεταβάλλεται, καθώς εξακολουθεί να χρησιμοποιείται το εκάστοτε ισχύον τεκμαρτό ημερομίσθιο της 8ης Ασφαλιστικής Κλάσης (Φ.11321/19423/1405/15.12.2014 Υ.Α., ΦΕΚ 3480 Β’).

 

  1. Όταν συντάσσονται καταλογιστικές πράξεις για διαφορές εισφορών, βάσει των συντελεστών του άρθρου 38 του Κ.Α. του τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., όπως ισχύουν, πέραν των ήδη αναφερομένων στις υποβληθείσες Α.Π.Δ., χωρίς παράλληλη αναγνώριση ημερών ασφάλισης σε συγκεκριμένα πρόσωπα, οι διαφορές αυτές υπολογίζονται επί των κατωτάτων ημερομισθίων, όπως προβλέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες Σ.Σ.Ε. των εργατοτεχνιτών οικοδόμων.

 

  1. Ως προς τη σύνθεση των απασχολουμένων στα οικοδομοτεχνικά έργα συνεργείων εξακολουθούν να ισχύουν οι οδηγίες της 7/1993 εγκυκλίου του τ. Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., που καθορίζουν την αντιστοιχία δύο (2) ημερομισθίων τεχνίτη για κάθε ημερομίσθιο εργάτη. Ως προς τους τεχνίτες γίνεται δεκτό ο ένας να είναι βοηθός.

 

  1. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι τα ημερομίσθια που δηλώνονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις Οικοδομοτεχνικών Έργων υπολείπονται των προβλεπόμενων από τη Σ.Σ.Ε. κατώτερων ημερομισθίων, εφαρμόζονται οι οδηγίες που έχουν παρασχεθεί με το Γ.Ε. Α41/ΟΕ/3/22.10.2012 τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για διενέργεια σχετικού ελέγχου.

 

Με ευθύνη των οικείων Προϊσταμένων των Τοπικών Διευθύνσεων και Π.Ε.Κ.Α. να λάβουν γνώση του παρόντος οι αρμόδιοι υπάλληλοι.

 

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ

 

ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΛΕΓΧΩΝ

 

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ

 

ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

 

 

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΙΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Για τους όρους αμοιβής και τις συνθήκες εργασίας των εργατοτεχνιτών οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων όλης της χώρας

 

Στην Αθήνα σήμερα, την 28/4/2022, οι κατωτέρω συμβαλλόμενοι

 

  1. Οι εργοδοτικοί φορείς: α) Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), νομίμως εκπροσωπούμενη για την υπογραφή της παρούσας από τον κ. Μιχαήλ Δακτυλίδη, Πρόεδρο, που έχει εξουσιοδοτηθεί σχετικά με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής. β) Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΗΕΔΕ), νομίμως εκπροσωπούμενη για την υπογραφή της παρούσας από τον κ. Γεώργιο Μπενέκο, που έχει εξουσιοδοτηθεί σχετικά με την υπ’ αρ. 1/9-3-2022 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. γ) Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), νομίμως εκπροσωπούμενη για την υπογραφή της παρούσας από την κα Μαρία Τσιομπάνου, Πρόεδρο, που έχει εξουσιοδοτηθεί σχετικά με την υπ’ αριθμ. 1052 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. δ) Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών (Σ.Α.Τ.Ε.), νομίμως εκπροσωπούμενος για την υπογραφή της παρούσας από τον κ. Γεώργιο Βλάχο, Πρόεδρο, που έχει εξουσιοδοτηθεί σχετικά με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. ε) Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών Ανωτέρων Τάξεων (Σ.Τ.Ε.Α.Τ.), νομίμως εκπροσωπούμενος για την υπογραφή της παρούσας από τον κ. Γεώργιο Συριανό, Πρόεδρο, που έχει εξουσιοδοτηθεί σχετικά με απόφαση με αρ. 3/7-4-2022 του Διοικητικού Συμβουλίου. 2. Η Ομοσπονδία Οικοδομών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, νομίμως εκπροσωπούμενη για την υπογραφή της παρούσας από τον κ. Ιωάννη Τασιούλα, Πρόεδρο, που έχει εξουσιοδοτηθεί σχετικά με την υπ’ αριθμ. 4/12-2-2022 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. συμφώνησαν τα ακόλουθα:

 

Άρθρο 1

 

Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας εμπίπτουν οι κάτωθι ειδικότητες απασχολούμενων σε οικοδομικές και συναφείς εργασίες εργαζομένων: Κτίστες, Κονιαστές, Μπετόν Αρμέ, Ξυλότυποι Μπετόν, Σιδεράδες μπετόν, Πιστολαδόροι, Κατεδαφιστές, Μαρμαρογλύπτες, Μετοπατζήδες (οι απασχολούμενοι με την τοποθέτηση Μετοπών), Πατωματζήδες, Υδραυλικοί (περιλαμβανομένων και των εργαζομένων σε καλοριφέρ), Συνδετές αποχέτευσης. Μωσαϊκοί δαπέδων, Μονωτές, Πλακοστρωτές γενικά, Ελαιοχρωματιστές, Ντουκαδόροι, Ξυλουργοί γενικά εκτελούντες όλες ανεξαίρετα τις ξυλουργικές εργασίες, και των λοιπών ειδικοτήτων μη ειδικώς κατονομαζόμενων, εργαζόμενοι σε εγγειοβελτιωτικά, αρδευτικά, οδοποιιτικά έργα, δίκτυα κατασκευής και συντήρησης σιδηροδρομικών γραμμών, αποχετευτικά έργα, υδροηλεκτρικά έργα, έργα υποδομής μεταφοράς αερίων, ενέργειας με υπόγειους ή εναέριους αγωγούς, καλωδιώσεις κ.α. κατασκευής αεροδρομίων, λιμανιών, γεφυρών, ζεύξεις, επικοινωνιών, αρχαιολογικές ανασκαφές, τοποθετήσεις γυψοσανίδων και γύψινων διακοσμήσεων, ΟΤΑ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ. Οι βασικοί μισθοί και τα ημερομίσθια των εργαζομένων που υπάγονται στην παρούσα διαμορφώνονται κατά κατηγορία ως εξής:

 

α) ΤΕΧΝΙΤΕΣ                                                                                    41,00€

 

β) ΒΟΗΘΟΙ ΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ      38,00€

 

γ) ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ                                                        35,00€

 

Άρθρο 2

 

α) Ως τεχνίτης για τους σκοπούς εφαρμογής της παρούσας θεωρείται ο εργαζόμενος που έχει την απαιτούμενη τεχνική εξειδίκευση, είναι ικανός να εκτελέσει μόνος μία ή δύο τεχνικές εργασίες των ειδικοτήτων του άρθρου 1 και έχει είτε προϋπηρεσία στη συγκεκριμένη ειδικότητα τέσσερα (4) χρόνια ή τρία (3) χρόνια, εφόσον έχει πτυχίο ειδικής σχολής, είτε σε κάθε περίπτωση έχει πραγματοποιήσει εξακόσιες (600) ημέρες εργασίας στην αντίστοιχη ειδικότητα, στην πρώτη περίπτωση (4ετής προϋπηρεσία), ή τετρακόσιες πενήντα (450) ημέρες εργασίας στην αντίστοιχη ειδικότητα, στη δεύτερη περίπτωση (προϋπηρεσία 3 ετών και πτυχίο ειδικής σχολής).

 

β) Ως βοηθός τεχνίτη/ειδικευμένος εργάτης για τους σκοπούς εφαρμογής της παρούσας θεωρείται είτε ο εργαζόμενος που έχει συμπληρώσει δύο (2) χρόνια

 

προϋπηρεσία στην αντίστοιχη ειδικότητα, είτε ο εργαζόμενος που έχει συμπληρώσει τριακόσιες (300) ημέρες εργασίας στην αντίστοιχη ειδικότητα.

 

Άρθρο 3

 

Στους εργαζόμενους που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας χορηγούνται τα κάτωθι επιδόματα, υπολογιζόμενα σε ποσοστά επί των ως άνω βασικών μισθών και ημερομισθίων ως εξής: α) 10% επίδομα γάμου. β) 10% σε όσους έχουν αποφοιτήσει από επαγγελματική εκπαίδευση, επιμορφωτικά προγράμματα και προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ ή εργοληπτικών ή εργατικών οργανώσεων υπό την επίβλεψη του ΟΑΕΔ, διάρκειας τουλάχιστον 120 ωρών. γ) 5% στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε: σκαλωσιές (κτιρίων, καμινάδων κλπ.) ύψους άνω των 30 μέτρων, κατ’ αναλογία προς το χρόνο απασχόλησής τους στις εργασίες αυτές, δ) 5% στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε υπόγεια τεχνικά έργα (σήραγγες, στοές κλπ.), κατ’ αναλογία προς το χρόνο απασχόλησής τους στις εργασίες αυτές. ε) 5% στους εργαζόμενους σε έργα ή τμήματα έργων που κατασκευάζονται στη θάλασσα και είναι προσβάσιμα αποκλειστικά με πλωτά μέσα, κατ’ αναλογία προς το χρόνο απασχόλησής τους στις εργασίες αυτές.

 

Άρθρο 4

 

Στους εργαζόμενους που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας χορηγείται επίδομα τριετίας για έως έξι (6) τριετίες προϋπηρεσίας, υπολογιζόμενο σε ποσοστά επί των ως άνω βασικών μισθών/ημερομισθίων, σύμφωνα με τον συνημμένο στην παρούσα ΣΣΕ Πίνακα, που θεωρείται αναπόσπαστο τμήμα αυτής.

 

Άρθρο 5

 

Σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, ο εργοδότης καταβάλλει ολόκληρο το ημερομίσθιο της αντίστοιχης ημέρας στον εργαζόμενο και μέχρι 30 ημερομίσθια, εφόσον ο εργαζόμενος αδυνατεί να παρέχει την εργασία του για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα λόγω του ατυχήματος, βάσει ιατρικής γνωμάτευσης Δημόσιου Νοσηλευτικού Ιδρύματος και σχετικής βεβαίωσης του e-ΕΦΚΑ περί μη απασχόλησής του στο εν λόγω χρονικό διάστημα σε άλλη εργασία και να έχει συμπληρώσει

 

προϋπηρεσία πάνω από ένα έτος συνεχούς εργασίας στον ίδιο εργοδότη.

 

Άρθρο 6

 

Τυχόν χορηγούμενες βάσει εφαρμοζόμενων κανονιστικών διατάξεων ή ατομικών συμβάσεων εργασίας υψηλότερες των ανωτέρω αποδοχές ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας δεν μεταβάλλονται και υπερισχύουν. Η παρούσα συλλογική σύμβαση εργασίας περιέχει την πλήρη συμφωνία των μερών. Λήξαντες ή καταργηθέντες όροι προηγούμενων συλλογικών συμβάσεων δεν αναβιώνουν. Η διάρκεια της παρούσας συλλογικής συμβάσεως ορίζεται από 1.4.2022 έως 30.9.2024. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε μεταβολή στο περιεχόμενο του άρθρου 1 δεν θα επηρεάσει το πεδίο εφαρμογής της παρούσας κατά το χρονικό διάστημα ισχύος της (από 1.4.2022 έως 30.9.2024) και θα ισχύσει κατόπιν σύναψης νέας συλλογικής σύμβασης μετά από τη λήξη της παρούσας.

 

Οι συμβαλλόμενοι

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟ 28/04/2022 ΣΣΕ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΤΕΧΝΙΤΕΣ
ΤΡΙΕΤΙΕΣ   ΑΓΑΜΟΙ ΕΓΓΑΜΟΙ
    ΜΙΚΤΟ ΗΜ/ΣΘΙΟ ΜΙΚΤΟ ΗΜ/ΣΘΙΟ
Χωρίς Τριετία (από 1-599 Η.Ε.) 41,00 45,10
Με 1 τριετία (από 600 – 1199 Η.Ε.) 43,05 47,15
Με 2 τριετίες (από 1200-1799 Η.Ε.) 45,10 49,20
Με 3 τριετίες (από 1800-2249 Η.Ε.) 47,15 51,25
Με 4 τριετίες (από 2250-2699 Η.Ε.) 49,20 53,30
Με 5 τριετίες (από 2700-3149 Η.Ε.) 51,25 55,35
Με 6 τριετίες (από 3150-3599 Η.Ε.) 53,30 57,40
       
ΒΟΗΘΟΙ ΤΕΧΝΙΤΩΝ
ΤΡΙΕΤΙΕΣ   ΑΓΑΜΟΙ ΕΓΓΑΜΟΙ
    ΜΙΚΤΟ ΗΜ/ΣΘΙΟ ΜΙΚΤΟ ΗΜ/ΣΘΙΟ
Χωρίς Τριετία (από 1-599 Η.Ε.) 38,00 41,80
Με 1 τριετία (από 600 – 1199 Η.Ε.) 39,90 43,70
Με 2 τριετίες (από 1200-1799 Η.Ε.) 41,80 45,60
Με 3 τριετίες (από 1800-2249 Η.Ε.) 43,70 47,50
Με 4 τριετίες (από 2250-2699 Η.Ε.) 45,60 49,40
Με 5 τριετίες (από 2700-3149 Η.Ε.) 47,50 51,30
Με 6 τριετίες (από 3150-3599 Η.Ε.) 49,40 53,20
       
ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
ΤΡΙΕΤΙΕΣ   ΑΓΑΜΟΙ ΕΓΓΑΜΟΙ
    ΜΙΚΤΟ ΗΜ/ΣΘΙΟ ΜΙΚΤΟ ΗΜ/ΣΘΙΟ
Χωρίς Τριετία (από 1-599 Η.Ε.) 35,00 38,50
Με 1 τριετία (από 600 – 1199 Η.Ε.) 36,75 40,25
Με 2 τριετίες (από 1200-1799 Η.Ε.) 38,50 42,00
Με 3 τριετίες (από 1800-2249 Η.Ε.) 40,25 43,75
Με 4 τριετίες (από 2250-2699 Η.Ε.) 42,00 45,50
Με 5 τριετίες (από 2700-3149 Η.Ε.) 43,75 47,25
Με 6 τριετίες (από 3150-3599 Η.Ε.) 45,50 49,00

 

Επιπλέον χορηγούνται τα παρακάτω επιδόματα επί του βασικού ημερομισθίου:

α) 10% σε όσους έχουν αποφοιτήσει από επαγγελματική εκπαίδευση, επιμορφωτικά προγράμματα και προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ ή εργοληπτικών ή εργατικών οργανώσεων υπό την επίβλεψη του ΟΑΕΔ, διάρκειας τουλάχιστον 120 ωρών.

β) 5% στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε σκαλωσιές (κτιρίων, καμινάδων κλπ.) ύψους άνω των 30 μέτρων, κατ’ αναλογία προς το χρόνο απασχόλησής τους στις εργασίες αυτές.

γ) 5% στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε υπόγεια τεχνικά έργα (σήραγγες, στοές κλπ.), κατ’ αναλογία προς το χρόνο απασχόλησής τους στις εργασίες αυτές.

δ) 5% στους εργαζόμενους σε έργα ή τμήματα έργων που κατασκευάζονται στη θάλασσα και είναι προσβάσιμα αποκλειστικά με πλωτά μέσα, κατ’ αναλογία προς το χρόνο απασχόλησής τους στις εργασίες αυτές.