Φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα για μετασχηματισμούς εταιρειών

& για συμφωνίες συνεργασιών ( κοινοπραξίες, συνεταιρισμούς, franchising κλπ )

ΝΟΜΟΣ 4635 / 2022 ( ΦΕΚ Α΄103 / 26.05.2022 )

 

Άρθρα 1 & 2

Στο νόμο εντάσσονται ( με προϋποθέσεις ) εταιρείες και ατομικές επιχειρήσεις, ενώ εξαιρούνται από το κίνητρο του μειωμένου φόρου εισοδήματος, οι εταιρείες που είναι ήδη ενταγμένες, στο ν.δ.1297/1972, στο ν.2166/1993 και στο ν.4172/2013.

Στο νόμο εντάσσονται επίσης, συνεργασίες προσώπων για τη δημιουργία νέων οντοτήτων όπως : κοινοπραξιών, συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών, συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας και συμβάσεων franchising, με διάρκεια τουλάχιστον 5 ετών και τζίρο της νέας οντότητας, τουλάχιστον ίσο με το 150% του τζίρου της μεγαλύτερης συμμετέχουσας οντότητας, της τελευταίας τριετίας.

 

Άρθρα 3, 4, & 5

Βασικό φορολογικό κίνητρο : Η απαλλαγή από φόρο εισοδήματος κατά 30%, για 9 φορολογικά έτη

Παρέχεται στη νέα εταιρεία ή οντότητα ( κοινοπραξία κλπ ),  το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, κατά ποσοστό 30%, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) ο τζίρος της νέας οντότητας, πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με το 150% του τζίρου της μεγαλύτερης συμμετέχουσας εταιρείας ή οντότητας, της τελευταίας τριετίας,

β) οι μετασχηματιζόμενες εταιρείες ή ατομικές επιχειρήσεις να είναι πολύ μικρές, μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις ,

γ) ο τζίρος της νέας εταιρείας, αφαιρουμένων των συναλλαγών που γίνεται μεταξύ των συμμετεχουσών οντοτήτων, να είναι ίσος ή μεγαλύτερος από 375.000 ευρώ, και

δ) η νέα εταιρεία να απασχολεί περισσότερους από 9 εργαζόμενους, με πλήρη απασχόληση.

ε) Στην περίπτωση που με συμφωνία συνεργασίας προσώπων, ιδρύεται νέο νομικό πρόσωπο, καθένα από τα συνεργαζόμενα πρόσωπα  θα πρέπει να εισφέρει στο εταιρικό κεφάλαιο του νέου νομικού προσώπου, ποσό ίσο με το 10% τουλάχιστον του εταιρικού κεφαλαίου και το εταιρικό κεφάλαιο του νέου νομικού προσώπου  δεν  πρέπει να υπολείπεται των 125.000 ευρώ.

στ) Στη συμβολαιακή γεωργία, ο συνεργαζόμενος παραγωγός εισφέρει στον αγοραστή ποσότητες προϊόντων ίσες με το 40% τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής του.

Για την περίπτωση μετασχηματισμού με εισφορά ατομικής επιχείρησης, ισχύουν επιπλέον προϋποθέσεις:

α) η εισφερόμενη ατομική επιχείρηση έχει πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών τουλάχιστον προ τριετίας,

β) η νέα εταιρεία τηρεί λογιστικά αρχεία με το διπλογραφικό σύστημα, και

γ) σε περίπτωση εισφοράς περισσότερων ατομικών επιχειρήσεων, ο τζίρος της νέας εταιρείας να είναι τουλάχιστον  ίσος με το 150% του τζίρου της τελευταίας τριετίας της μεγαλύτερης εισφερόμενης ατομικής επιχείρησης .

 

Άρθρο 6

Επιπλέον προϋποθέσεις για την απαλλαγή κατά 30% από φόρο εισοδήματος

  1. Η απαλλαγή από τον φόρο εφαρμόζεται για έως εννέα (9) φορολογικά έτη, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος της ημερομηνίας ολοκλήρωσης του μετασχηματισμού εταιρειών ή της ημερομηνίας έναρξης συνεργασίας.
  2. Στην περίπτωση μετασχηματισμού εταιρειών, ή εισφοράς ατομικής επιχείρησης, το φορολογικό όφελος δεν μπορεί να υπερβαίνει το συνολικό ποσό των 500.000 ευρώ, σε διάστημα έως 9 ετών.
  3. Στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων, ( εξαιρουμένων των αγροτών ), το φορολογικό όφελος δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 125.000 ευρώ για καθένα από τα συνεργαζόμενα πρόσωπα, το οποίο υπολογίζεται επί των κερδών που προκύπτουν από τη συνεργασία για καθένα από αυτά, σε διάστημα έως 3 ετών από την ημερομηνία εφαρμογής της απαλλαγής.
  4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται στις κατασκευαστικές κοινοπραξίες, καθώς και στους μετασχηματισμούς και τις συνεργασίες κατά την έννοια της περ. β’ του άρθρου 2, στις οποίες μετέχουν, με οποιονδήποτε τρόπο, κατασκευαστικές κοινοπραξίες.
  5. Στις συμφωνίες δικαιόχρησης (franchising), το κίνητρο της απαλλαγής από το 30% του φόρου εισοδήματος, παρέχεται αποκλειστικά υπέρ του δικαιοδόχου (franchisee).

 

Άρθρο 7

Φορολογική απαλλαγή για το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης παγίων σε τρίτο, παρέχεται …

…  σε περίπτωση μετασχηματισμού εταιρειών, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Ο τζίρος της νέας εταιρείας, αφαιρουμένων των συναλλαγών μεταξύ των συμμετεχουσών , είναι ίσος ή μεγαλύτερος από 375.000 ευρώ,

β) η μεταβίβαση των στοιχείων παγίου ενεργητικού της νέας εταιρείας σε τρίτο αφορά σε στοιχεία, που μεταφέρθηκαν από τις μετασχηματιζόμενες επιχειρήσεις, και πραγματοποιείται εντός πενταετίας από την ημερομηνία, ολοκλήρωσης του μετασχηματισμού ή της εισφοράς ατομικής επιχείρησης και

γ) η συνολική αξία των στοιχείων παγίου ενεργητικού της νέας εταιρείας, που μεταβιβάζονται, είναι ίση ή μικρότερη από το 20% του μέσου τζίρου των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων της τελευταίας τριετίας.

 

Άρθρο 8

Διατήρηση σε ισχύ διοικητικών αδειών, δικαιωμάτων, απαιτήσεων και λοιπών ευεργετημάτων ….

… που κατείχε ατομική επιχείρηση, συνεχίζουν να υφίστανται υπέρ της νέας εταιρείας, σε περίπτωση εισφοράς ατομικής επιχείρησης σε εταιρεία .

 

Άρθρο 9

Απαλλαγή από φόρο υπεραξίας, τέλος χαρτοσήμου και λοιπές εισφορές και δικαιώματα υπέρ τρίτων :

  1. Σε εισφορά ή μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων μετασχηματιζόμενων εταιρειών καθώς και σε κάθε άλλη συμφωνία ή πράξη που απαιτείται για τον μετασχηματισμό, όπως η δημοσίευση στο Γ.Ε.ΜΗ. και η μεταγραφή των σχετικών πράξεων .
  2. Στη μεταγραφή ή την εγγραφή των σχετικών πράξεων μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών, που μετασχηματίζονται, καταβάλλονται μόνο πάγια δικαιώματα εμμίσθων ή αμίσθων υποθηκοφυλάκων και προϊσταμένων κτηματολογικών γραφείων, ποσού 300 ευρώ.

 

Άρθρο 10

Επιτρέπεται η έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα του 100 % των δαπανών απόκτησης εταιρικών συμμετοχών  …

 …  εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) ο τζίρος των εμπλεκόμενων εταιρειών, είναι ίσος ή μεγαλύτερος των 450.000  ευρώ, και

β) το συνολικό ποσό των δαπανών, που εκπίπτουν, δεν υπερβαίνει το 30% του μέσου τζίρου της αποκτώσας εταιρείας, κατά την τελευταία τριετία.

Οι ως άνω προϋποθέσεις για την αναγνώριση των δαπανών δεν απαιτείται να συντρέχουν, εάν η εταιρεία που αποκτά τις συμμετοχές, δεν έχει συμπληρώσει ένα (1) πλήρες έτος από την ίδρυσή της ή δεν έχει άλλη δραστηριότητα εκτός της συμμετοχής.

 

Άρθρο 11

Η μεταφερόμενη στον ισολογισμό της νέας εταιρείας ζημία, κατά το ποσό που τυχόν δεν συμψηφίζεται με κέρδη υφιστάμενα κατά τον μετασχηματισμό, συμψηφίζεται με τα προκύπτοντα κέρδη της νέας εταιρείας της τρέχουσας ή επόμενων χρήσεων, εφόσον ο τζίρος της νέας εταιρείας, ( αφαιρουμένων των συναλλαγών μεταξύ των συμμετεχουσών εταιρειών ), είναι ίσος ή μεγαλύτερος από το ποσό των 450.000 ευρώ.

Το ποσό της μη αναγνωριζόμενης προς συμψηφισμό ζημίας μπορεί να αποσβέννυται κάθε χρόνο χωρίς δικαίωμα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα ή συμψηφισμού με τα προκύπτοντα κέρδη.

   Η νέα εταιρεία θα δικαιούται την απαλλαγή κατά 30%  από τον φόρο εισοδήματος, κατά το αμέσως επόμενο έτος από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της μεταφοράς ζημίας.

 

Άρθρα 12, 13 και 14

Προϋποθέσεις για την απαλλαγή από την επιβολή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου

Η απαλλαγή από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά, δικαίωμα κλπ, των μεταβιβάσεων, μεταγραφών και λοιπών πράξεων που απαιτούνται για τον μετασχηματισμό, εφαρμόζεται και επί του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, υπό τις εξής προϋποθέσεις :

Α)  Ο τζίρος της νέας εταιρείας, ( αφαιρουμένων των συναλλαγών μεταξύ των συμμετεχουσών εταιρειών ), είναι ίσος ή μεγαλύτερος από το ποσό των 450.000 ευρώ.

Β)  Να έχει καταβληθεί ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου, επί προγενέστερων αυξήσεων του κεφαλαίου των εταιρειών, που συμμετέχουν στον μετασχηματισμό.

Γ)  Η απαλλαγή από του φόρου μεταβίβασης, ισχύει εάν τα εισφερόμενα ακίνητα θα χρησιμοποιηθούν από τη νέα εταιρεία,  τουλάχιστον επί μια πενταετία.

Η κατά τα ανωτέρω απαλλαγή από τέλος χαρτοσήμου στις μεταβιβάσεις, μεταγραφές και λοιπές πράξεις επί των μετασχηματισμών, ισχύει και  για μετασχηματισμούς που γίνονται και βάσει των άρθρων 52 έως 55 του νόμου 4172/2013.

 

Άρθρα 15 & 16

Η απαλλαγή κατά 50 % από τον φόρο εισοδήματος, αγροτών κατά κύριο επάγγελμα, ισχύει από το φορολογικό έτος 2022,  υπό τις εξής προϋποθέσεις :

α) είναι αγρότες μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών, και άλλων συλλογικών φορέων του άρθρου 22 του ν. 4673/2020 και προμηθεύουν τον  Συνεταιρισμό με ποσότητες προϊόντων ίσες με το 75% τουλάχιστον της παραγωγής τους, ή

β) είναι αγρότες που έχουν συνάψει σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας, με συγκεκριμένη επιχείρηση αγοραστή, με την οποία δεσμεύονται για την παράδοση ποσοτήτων προϊόντων ίσων με 75% τουλάχιστον της παραγωγής τους.

γ)   Οι συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας, είναι ιδιωτικές έγγραφες συμβάσεις βεβαίας χρονολογίας, και καταχωρούνται στο TAXIS.