ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ  για τις Απολογιστικές Εκθέσεις Ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας (ΙΓΕΕ)

ΕΚΔΟΣΗ 20.12.2020

 

  1. Πληροφοριακά Στοιχεία Πρόσβασης

α. Η πρόσβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ (ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ) πραγματοποιείται από την ιστοσελίδα https://eservices.yeka.gr, για Κοινές επιχειρήσεις – εργοδότες με χρήση των προσωπικών κωδικών (κωδικός χρήστη και συνθηματική λέξη- Username, PIN) που έχουν αποδοθεί από τον e-Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), δηλ. έχουν απογραφεί στον e-ΕΦΚΑ στα αντίστοιχα μητρώα εργοδοτών και χρησιμοποιούν τον ίδιο συνδυασμό ονόματος και κωδικό χρήστη που έχουν στο ΠΣ e-ΕΦΚΑ.(Αφορά Φυσικά και μη Φυσικά Πρόσωπα που ασκούν νόμιμα τη δραστηριότητα/ επάγγελμα της διαμεσολάβησης ΙΓΕΕ και είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο που τηρείται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων).

 

β. Η πρόσβαση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ πραγματοποιείται από την ιστοσελίδα https://eservices.yeka.gr, για μη απογεγραμμένες επιχειρήσεις η Είσοδος πραγματοποιείται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών (κωδικός χρήστη και συνθηματική λέξη- Username, PIN) που έχουν αποδοθεί από το Taxisnet  όπου εισέρχονται στις υπηρεσίες WEB της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) – πιστοποίηση μέσω του συστήματος TAXIS. Επιβεβαιώνουν με την επιλογή «Εξουσιοδότηση» τη συγκατάθεσή τους ώστε η εφαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη να αποκτήσει πρόσβαση στα βασικά στοιχεία Μητρώου (ΑΦΜ, Όνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο, Έτος Γέννησης) που παρέχονται από το φορολογικό μητρώο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. (Αφορά Φυσικά και μη Φυσικά Πρόσωπα που δεν απασχολούν προσωπικό με Εξηρτημένη Εργασία   και που ασκούν νόμιμα τη δραστηριότητα/ επάγγελμα της διαμεσολάβησης ΙΓΕΕ και είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο που τηρείται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων).

 

  1. Συνοπτική περιγραφή διαδικασίας υποβολής εντύπου-με πλήρη συμπλήρωση στοιχείων

Επιλέξτε το μενού [ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ] > [Απολογιστικές Εκθέσεις ΙΓΕΕ] > [Εισαγωγή].

Στη συνέχεια, αφού επιλέξετε το [Παράρτημα] και ως [Είδος Εντύπου] το «Απολογιστικές Εκθέσεις ΙΓΕΕ» κάντε κλικ στο κουμπί [Εισαγωγή].

Τέλος, συμπληρώστε τα στοιχεία των Ενοτήτων

  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ-ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

Το Έντυπο «Απολογιστικές Εκθέσεις ΙΓΕΕ» αφού υποβληθεί, λαμβάνει Αρ. Πρωτοκόλλου και Ημερομηνία και μπορεί να εκτυπωθεί ή να αποθηκευτεί ως αρχείο pdf.

3.Υποβολή του εντύπου «Απολογιστικές Εκθέσεις ΙΓΕΕ» με πλήρη συμπλήρωση στοιχείων μέσω αρχείου *.xml.

Η διαδικασία υποβολής που ακολουθείται είναι όμοια με αυτή της υποβολής μέσω αρχείου *.xml  των λοιπών εντύπων του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, (Διαδικασία υποβολής σελίδα 14)

  1. Αναζήτηση ήδη υποβληθέντων Εντύπων

Επιλέξτε το μενού [ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ] > [Απολογιστικές Εκθέσεις ΙΓΕΕ] >  [Αναζήτηση].

Στη φόρμα που εμφανίζεται συμπληρώστε τα πεδία (φίλτρα) αναζήτησης και κάντε κλικ στο κουμπί [Αναζήτηση]. Με κλικ στο [Επιλογή] εμφανίζεται η Δήλωση, την οποία στη συνέχεια μπορείτε να εκτυπώσετε ή να αποθηκεύσετε σε μορφή αρχείου pdf.

 

  1. Αναλυτική Περιγραφή- Διαδικασία της πλήρους συμπλήρωσης στοιχείων

Το έντυπο «Απολογιστικές Εκθέσεις ΙΓΕΕ» υποβάλλεται με τη διαδικασία της πλήρους συμπλήρωσης στοιχείων με επιλογή από την αρχική σελίδα του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του μενού [ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ] – [Απολογιστικές Εκθέσεις ΙΓΕΕ] – [Εισαγωγή] ή [Για να καταχωρήσετε Απολογιστικές Εκθέσεις ΙΓΕΕ, πατήστε εδώ:].

ή από την αρχική σελίδα

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Επιλέγεται το παράρτημα της επιχείρησης-εργοδότη από τη λίστα των παραρτημάτων που έχουν απογραφεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του e-ΕΦΚΑ ή του TAXIS. Στη συνέχεια επιλέξτε «Είδος Δήλωσης» [Απολογιστική Έκθεση ΙΓΕΕ]  και κάντε κλικ στο κουμπί «Εισαγωγή».

Όταν στη λίστα που ανοίγει δεν εμφανίζεται κανένα παράρτημα, τότε επιλέξτε το μενού [Μητρώα] -[Στοιχεία Εργοδότη] και ελέγξτε ότι δεν είναι κενό κανένα από τα πεδία: α) Δ.Ο.Υ. ή β) μόνο σε περίπτωση φυσικού προσώπου: Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα. Εφόσον κάποιο/α από τα πεδία είναι κενό/α, θα πρέπει να ακολουθήσετε την διαδικασία Μεταβολής Στοιχείων Εργοδότη στο αρμόδιο παράτημα e-ΕΦΚΑ ή από το TAXIS ανά περίπτωση για να καταχωρηθούν τιμές στα προαναφερθέντα κενά πεδία. Αμέσως μετά την ενημέρωση των πεδίων από τον e-ΕΦΚΑ, ή από το TAXIS θα εμφανίζεται και η λίστα των παραρτημάτων.

 

Κατάσταση Υποβολής

Μετά από την επιλογή του παραρτήματος και του είδους του εντύπου και αφού κάνετε κλικ στο [Εισαγωγή], δημιουργείται από το σύστημα έντυπο σε «προσωρινή» κατάσταση και εμφανίζεται η κύρια οθόνη εισαγωγής. Όταν το έντυπο υποβληθεί επιτυχώς, η κατάστασή του αλλάζει σε «υποβληθείσα». Για να συνεχίσετε, μετά από διακοπή, μια προσωρινή υποβολή επιλέξτε [ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ] – [Απολογιστικές Εκθέσεις ΙΓΕΕ] – [Αναζήτηση] ή [Για να δείτε τις Απολογιστικές Εκθέσεις ΙΓΕΕ, πατήστε εδώ:]. Στο κριτήριο αναζήτησης [Κατάσταση Υποβολής] επιλέξτε την τιμή «Προσωρινή», κάντε κλικ στο [Αναζήτηση] και στη λίστα με τα προσωρινά έντυπα που εμφανίζεται κάντε κλικ στο κουμπί [Διαχείριση] του υπό υποβολή εντύπου.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΟΡΜΑΣ:

 
 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ & ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ :Συμπληρώνονται από το σύστημα μετά την οριστικοποίηση του εντύπου.

 

ΠΕΔΙΑ «e-ΕΦΚΑ» 

Τα πεδία «Α.Φ.Μ.», «ΕΠΩΝΥΜΙΑ», «Α/Α ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΙΚΑ», συμπληρώνονται αυτόματα μέσω της διαλειτουργικότητας με το ΠΣ-e-ΕΦΚΑ ή από το TAXIS.

ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗ: Ναι/Όχι  Συμπληρώνεται από το σύστημα στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

 
 
 

ΠΕΔΙΑ «e-ΕΦΚΑ/TAXIS» 

Τα πεδία «ΕΠΩΝΥΜΙΑ», «Α.Μ.Ε.», «Α.Φ.Μ.», «Δ.Ο.Υ.», «Α/Α ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΙΚΑ», «ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΙΚΑ» και «ΚΩΔΙΚΟΣ ΥΠΚ/ΤΟΣ ΙΚΑ» συμπληρώνονται αυτόματα μέσω της διαλειτουργικότητας με το ΠΣ e-ΕΦΚΑ ή TAXIS. Σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων των παραπάνω πεδίων, ακολουθείται η από τον ΕΦΚΑ ή από TAXIS  καθορισμένη διαδικασία μεταβολής στοιχείων.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ

 
 
 
 
 

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΕΠΕ, ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΑΕΔ

Επιλέγεται από λίστα η Υπηρεσία του ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται το παράρτημα της επιχείρησης-εργοδότη.

Έτος,  Εξάμηνο: Συμπληρώνεται το έτος αναφοράς που αφορά την Απολογιστική Έκθεση, και  επιλέγεται από την λίστα τιμών το εξάμηνο αναφοράς.

Αν δεν διενεργήθηκε καμιά διαμεσολάβηση, επιλέγεται κλικ στο πεδίο [ΔΕΝ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΗΚΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ]

ΣΧΟΛΙΑ: Συμπληρώνονται πληροφορίες οι οποίες δεν προκύπτουν από προηγούμενα πεδία μπορεί να αναγράφεται κάθε χρήσιμη διευκρίνιση που αφορά το προς υποβολή έντυπο.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Προσθήκη», ανοίγει κάθε φορά η καρτέλα συμπλήρωσης στοιχείων καταχωρήσεως για τις Απολογιστικές Εκθέσεις ΙΓΕΕ.

 

Για την υποβολή της Απολογιστικής Έκθεσης ΙΓΕΕ δεν είναι υποχρεωτικά τα πεδία Α.Φ.Μ. Επώνυμο, Όνομα και Υπηκοότητα.

Φύλο : Επιλέγεται από την λίστα τιμών Άνδρας/Γυναίκα,

Ηλικία: Συμπληρώνεται σε έτη ακέραιος αριθμός,

Επίπεδο Εκπαίδευσης, Ειδικότητα: Επιλέγεται από την λίστα τιμών

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ – ΆΝΕΡΓΟΣ: Επιλέγεται Ναι ή Όχι ανάλογα με την περίπτωση.

 

Ειδικότητες κατά ΣΤΕΠ-92: Από το μενού [ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ] – [Ομαδικές Υποβολές] – [Λίστες Τιμών για Αρχεία XML Αναγγελιών] – [Ειδικότητες] μπορείτε να κατεβάσετε αρχείο *.xls με τις υφιστάμενες ειδικότητες.

 

 

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

για τις Απολογιστικές Εκθέσεις Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης  (Ε.Π.Α.)

ΕΚΔΟΣΗ 20.12.2020

 

  1. Πληροφοριακά Στοιχεία Πρόσβασης

Η πρόσβαση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ πραγματοποιείται από την ιστοσελίδα  https://eservices.yeka.gr, για Κοινές επιχειρήσεις – εργοδότες με χρήση των προσωπικών κωδικών (κωδικός χρήστη και συνθηματική λέξη- Username, PIN) που έχουν αποδοθεί από τον e-Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), δηλ. έχουν απογραφεί στον e-ΕΦΚΑ στα αντίστοιχα μητρώα εργοδοτών και χρησιμοποιούν τον ίδιο συνδυασμό ονόματος και κωδικό χρήστη που έχουν στο ΠΣ e-ΕΦΚΑ. (Αφορά Φυσικά και μη Φυσικά Πρόσωπα που ασκούν νόμιμα τη δραστηριότητα της Επιχείρησης Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ) και είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο που τηρείται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων).

 

  1. Συνοπτική περιγραφή διαδικασίας υποβολής εντύπου-με πλήρη συμπλήρωση στοιχείων

Επιλέξτε το μενού [ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ] > [Απολογιστικές Εκθέσεις ΕΠΑ] >  [Εισαγωγή].

Στη συνέχεια, αφού επιλέξετε το [Παράρτημα] και ως [Είδος Εντύπου] το «Απολογιστικές Εκθέσεις ΕΠΑ» κάντε κλικ στο κουμπί [Εισαγωγή].

Τέλος, συμπληρώστε τα στοιχεία των Ενοτήτων

  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ-ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
  • ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Το Έντυπο «Απολογιστικές Εκθέσεις ΕΠΑ» αφού υποβληθεί, λαμβάνει Αρ. Πρωτοκόλλου και Ημερομηνία και μπορεί να εκτυπωθεί ή να αποθηκευτεί ως αρχείο pdf.

 

3.Υποβολή του εντύπου «Απολογιστικές Εκθέσεις ΕΠΑ» με πλήρη συμπλήρωση στοιχείων μέσω αρχείου *.xml.

Η διαδικασία υποβολής που ακολουθείται είναι όμοια με αυτή της υποβολής μέσω αρχείου *.xml  των λοιπών εντύπων του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. (Διαδικασία υποβολής σελίδα 14)

  1. Αναζήτηση ήδη υποβληθέντων Εντύπων

Επιλέξτε το μενού [ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ] > [Απολογιστικές Εκθέσεις ΕΠΑ] >  [Αναζήτηση].

Στη φόρμα που εμφανίζεται συμπληρώστε τα πεδία (φίλτρα) αναζήτησης και κάντε κλικ στο κουμπί [Αναζήτηση]. Με κλικ στο [Επιλογή] εμφανίζεται η Δήλωση, την οποία στη συνέχεια μπορείτε να εκτυπώσετε ή να αποθηκεύσετε σε μορφή αρχείου pdf.

 

  1. Αναλυτική Περιγραφή- Διαδικασία της πλήρους συμπλήρωσης στοιχείων

Το έντυπο «Απολογιστικές Εκθέσεις ΕΠΑ» υποβάλλεται με τη διαδικασία της πλήρους συμπλήρωσης στοιχείων με επιλογή από την αρχική σελίδα του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του μενού [ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ] – [Απολογιστικές Εκθέσεις ΕΠΑ] – [Εισαγωγή] ή [Για να καταχωρήσετε Απολογιστικές Εκθέσεις ΕΠΑ, πατήστε εδώ:].

ή από την αρχική σελίδα

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Επιλέγεται το παράρτημα της επιχείρησης-εργοδότη από τη λίστα των παραρτημάτων που έχουν απογραφεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του e-ΕΦΚΑ. Στη συνέχεια επιλέξτε «Είδος Δήλωσης» [Απολογιστική Έκθεση ΕΠΑ]  και κάντε κλικ στο κουμπί «Εισαγωγή».

Όταν στη λίστα που ανοίγει δεν εμφανίζεται κανένα παράρτημα, τότε επιλέξτε το μενού [Μητρώα] -[Στοιχεία Εργοδότη] και ελέγξτε ότι δεν είναι κενό κανένα από τα πεδία: α) Δ.Ο.Υ. ή β)μόνο σε περίπτωση φυσικού προσώπου: Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα. Εφόσον κάποιο/α από τα πεδία είναι κενό/α, θα πρέπει να ακολουθήσετε την διαδικασία Μεταβολής Στοιχείων Εργοδότη στο αρμόδιο παράτημα e-ΕΦΚΑ ανά περίπτωση για να καταχωρηθούν τιμές στα προαναφερθέντα κενά πεδία. Αμέσως μετά την ενημέρωση των πεδίων από τον e-ΕΦΚΑ, θα εμφανίζεται και η λίστα των παραρτημάτων.

 

Κατάσταση Υποβολής

Μετά από την επιλογή του παραρτήματος και του είδους του εντύπου και αφού κάνετε κλικ στο [Εισαγωγή], δημιουργείται από το σύστημα έντυπο σε «προσωρινή» κατάσταση και εμφανίζεται η κύρια οθόνη εισαγωγής. Όταν το έντυπο υποβληθεί επιτυχώς, η κατάστασή του αλλάζει  σε «υποβληθείσα». Για να συνεχίσετε, μετά από διακοπή,  μια προσωρινή υποβολή επιλέξτε [ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ] – [Απολογιστικές Εκθέσεις ΕΠΑ] – [Αναζήτηση] ή [Για να δείτε τις Απολογιστικές Εκθέσεις ΕΠΑ, πατήστε εδώ:]. Στο κριτήριο αναζήτησης [Κατάσταση Υποβολής] επιλέξτε την τιμή «Προσωρινή», κάντε κλικ στο [Αναζήτηση] και στη λίστα με τα προσωρινά έντυπα που εμφανίζεται κάντε κλικ στο κουμπί [Διαχείριση] του υπό υποβολή εντύπου.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΟΡΜΑΣ:

 
 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ & ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ :Συμπληρώνονται από το σύστημα μετά την οριστικοποίηση του εντύπου.

 

ΠΕΔΙΑ «e-ΕΦΚΑ» 

Τα πεδία «Α.Φ.Μ.», «ΕΠΩΝΥΜΙΑ», «Α/Α ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΙΚΑ», συμπληρώνονται αυτόματα μέσω της διαλειτουργικότητας με το ΠΣ-e-ΕΦΚΑ .

ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗ: Ναι/Όχι Συμπληρώνεται από το σύστημα στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

 
 
 

ΠΕΔΙΑ «e-ΕΦΚΑ/TAXIS» 

Τα πεδία «ΕΠΩΝΥΜΙΑ», «Α.Μ.Ε.», «Α.Φ.Μ.», «Δ.Ο.Υ.», «Α/Α ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΙΚΑ», «ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΙΚΑ» και «ΚΩΔΙΚΟΣ ΥΠΚ/ΤΟΣ ΙΚΑ» συμπληρώνονται αυτόματα μέσω της διαλειτουργικότητας με το ΠΣ e-ΕΦΚΑ ή TAXIS. Σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων των παραπάνω πεδίων, ακολουθείται η από τον ΕΦΚΑ ή από TAXIS  καθορισμένη διαδικασία μεταβολής στοιχείων.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ

 
 
 
 

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΕΠΕ, ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΑΕΔ

Επιλέγεται από λίστα η Υπηρεσία του ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται το παράρτημα της επιχείρησης-εργοδότη.

Έτος,  Εξάμηνο: Συμπληρώνεται το έτος αναφοράς που αφορά την Απολογιστική Έκθεση, και  επιλέγεται από την λίστα τιμών το εξάμηνο αναφοράς.

Αν δεν υπήρξε καμιά Σύμβαση, επιλέγεται κλικ στο πεδίο [ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ]

ΣΧΟΛΙΑ: Συμπληρώνονται πληροφορίες οι οποίες δεν προκύπτουν από προηγούμενα πεδία μπορεί να αναγράφεται κάθε χρήσιμη διευκρίνιση που αφορά το προς υποβολή έντυπο.

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Προσθήκη», ανοίγει κάθε φορά η καρτέλα συμπλήρωσης στοιχείων τοποθέτησης εργαζομένων για τις Απολογιστικές Εκθέσεις ΕΠΑ.

Α.Φ.Μ. Επώνυμο και Όνομα,

Φύλο : Επιλέγεται από την λίστα τιμών Άνδρας/Γυναίκα,

Ηλικία: Συμπληρώνεται σε έτη ακέραιος αριθμός,

Επίπεδο Εκπαίδευσης και Ειδικότητα: Επιλέγεται από την λίστα τιμών,

Αρ. Συμβάσεων Εξαμήνου: Αφορούν τον αριθμό Συμβάσεων του συγκεκριμένου εργαζομένου,

Ημερομηνία Έναρξης και Ημερομηνία Λήξης: Συμπληρώνονται η Ημερομηνία Έναρξης και Ημερομηνία Λήξης της Σύμβασης Εργασίας.

Πολλές φορές ο εργαζόμενος της ΕΠΑ κάνει πολλαπλές συμβάσεις στον ίδιο ή σε άλλο έμμεσο  εργοδότη, συνεχόμενες ή μη μέσα στο εξάμηνο αναφοράς. Πχ 3, 4 ή και 8 συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Χρόνος Προγενέστερης Ανεργίας: Εφόσον ο εργαζόμενος ήταν άνεργος πριν από την πρόσληψή του από την ΕΠΑ, αναγράφεται ο χρόνος ανεργίας σε ακέραιο αριθμό μηνών (σύνολο μηνών ανεργίας), σε περίπτωση που εργαζόταν αναγράφεται 0 (μηδέν).

Α.Φ.Μ. Έμμεσου Εργοδότη και Επωνυμία: Συμπληρώνονται το ΑΦΜ και η Επωνυμία του έμμεσου Εργοδότη.

Υπεύθυνη Δήλωση: Επιλέγεται κλικ στο πεδίο

Παρατηρήσεις: Συμπληρώνονται πληροφορίες οι οποίες δεν προκύπτουν από προηγούμενα πεδία και μπορεί να αναγράφεται κάθε χρήσιμη διευκρίνιση που αφορά την προσωρινή τοποθέτηση του εργαζομένου.

 

Καταχώρηση Στοιχείων Υποβολών με την Χρήση Αρχείου  (*xml)-Ομαδικές Υποβολές

  1. Υποβολή εντύπου με πλήρη συμπλήρωση στοιχείων μέσω αρχείου *.xml για τις «Απολογιστικές Εκθέσεις ΙΓΕΕ ή Απολογιστικές Εκθέσεις ΕΠΑ»

Καταχωρείται το σύνολο των στοιχείων του εντύπου, ενώ επιπλέον δίνεται η δυνατότητα με ένα αρχείο *.xml να δημιουργούνται στο ΠΣ ΡΓΑΝΗ περισσότερα προσωρινά έντυπα. Το αρχείο παράγεται συνήθως μέσω εφαρμογών του εμπορίου που υποστηρίζουν μηχανοργάνωση λογιστηρίων, διαχείριση προσωπικού κ.α.

Η εισαγωγή των στοιχείων του αρχείου *.xml στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ γίνεται από το μενού [ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ] – [Ομαδικές υποβολές] – [Εισαγωγή από αρχείο]. Στο πεδίο [ΕΙΔΟΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ] επιλέγεται το «Απολογιστικές Εκθέσεις ΙΓΕΕ ή Απολογιστικές Εκθέσεις ΕΠΑ», ενώ στη συνέχεια με κλικ στο κουμπί [Επιλογή Αρχείου]  ([Browse…]) αναζητιέται στον τοπικό υπολογιστή και επιλέγεται το αρχείο σε μορφή *.xml. Μετά από κλικ στο κουμπί [Ενημέρωση] το σύστημα αντλεί τα στοιχεία των ομαδικών υποβολών και  δημιουργεί αυτόματα προσωρινό/ά έντυπο/α προς υποβολή.

 

 

 

Από το μενού [ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ] – [Απολογιστικές Εκθέσεις ΙΓΕΕ ή Απολογιστικές Εκθέσεις ΕΠΑ] – [Αναζήτηση], γίνεται αναζήτηση όλων των προσωρινών εντύπων με επιλογή της τιμής «Προσωρινή» στο πεδίο [Κατάσταση Υποβολής] και κλικ στο κουμπί [Αναζήτηση]. Αφού εντοπίσετε το προς υποβολή έντυπο στη λίστα με τα προσωρινά έντυπα, επιλέξτε [Διαχείριση] και ελέγξτε τις τιμές για το σύνολο των πεδίων του εντύπου πριν το υποβάλλετε οριστικά.

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα  από το μενού [ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ] – [Ομαδικές Υποβολές] – [Λίστες  Τιμών για Αρχεία XML Αναγγελιών] να γίνει λήψη (download) των παραμετροποιημένων τιμών των βοηθητικών μητρώων του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ όπως π.χ., Υπηρεσίες ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΚΑΔ, Δ.Ο.Υ., Ειδικότητες κ.α.

 

  1. Επισημάνσεις

Πριν την οριστική υποβολή απαιτείται επανέλεγχος των δηλωθέντων στοιχείων δεδομένου ότι, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην ηλεκτρονική υποβολή για τον «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, [Υ.Α. 40331/Δ1.13521/13.09.2019 (ΦΕΚ 3520Β’)]:

Ως ημερομηνία υποβολής του  εντύπου θεωρείται η ημερομηνία επιτυχούς ηλεκτρονικής καταχώρησης αυτών στο σύστημα με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα – εργοδότη μοναδικού αριθμού πρωτοκόλλου.

Η ορθότητα, η πληρότητα και η ακρίβεια των στοιχείων που περιλαμβάνονται στα πεδία των εντύπων και στα συνημμένα αρχεία καθώς και η τήρηση των διατάξεων σχετικά με την υπογραφή από εργοδότη, λοιπούς κατά περίπτωση υπόχρεους και εργαζόμενο, αποτελούν ευθύνη του εργοδότη ή του κατά περίπτωση υπόχρεου προς υποβολή στοιχείων ή των εξουσιοδοτημένων από αυτούς προσώπων.

 

  1. Παρατίθενται ακολούθως οι σημαντικότερες διατάξεις της Υ.Α. 45675/1393/05.11.20 (ΦΕΚ 5039 Β’) «Ηλεκτρονική υποβολή των εκθέσεων δραστηριότητας των Ιδιωτικών Γραφείων Εύρεσης Εργασίας (ΙΓΕΕ) και των Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ)».

 

Άρθρο 6

Προθεσμίες

6.1 Κάθε φυσικό πρόσωπο ή ο νόμιμος εκπρόσωπος του νομικού προσώπου που ασκεί νόμιμα τη δραστηριότητα/ επάγγελμα της διαμεσολάβησης ΙΓΕΕ, και είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο που τηρείται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υποβάλλει κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Ιανουαρίου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Ιουλίου κάθε έτους, έκθεση δραστηριότητας με τα στοιχεία που ορίζονται στο άρθρο 5.1 της παρούσας Υπουργικής Απόφασης και σύμφωνα με το άρθρο 104 παρ.5 (α) του ν.4052/12.

6.2 Κάθε φυσικό πρόσωπο ή ο νόμιμος εκπρόσωπος του νομικού προσώπου που ασκεί νόμιμα τη δραστηριότητα της ΕΠΑ και είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο που τηρείται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υποβάλει το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Ιανουαρίου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Ιουλίου κάθε έτους, έκθεση δραστηριότητας με τα στοιχεία που ορίζονται στο άρθρο 5.2 της παρούσας Υπουργικής Απόφασης.

 

Άρθρο 7

Εκπρόθεσμη υποβολή

7.1 Σε περίπτωση παρέλευσης των προβλεπόμενων προθεσμιών, οι εκθέσεις δραστηριότητας χαρακτηρίζονται εκπρόθεσμες, με ανάλογη εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων της περ. β της παρ. 1 του άρθρου 108 του ν. 4052/2012, όπως τροποποιήθηκε με την περ. β της παρ. 5 του άρθρου 24 του ν. 4144/2013 (Α΄88) για τα ΙΓΕΕ και το άρθρο 128 του ν. 4052/2012 και της υπ’ αριθμ. 15527/639/2010 (Β΄1359) ΥΑ για τις ΕΠΑ.

7.2 Όταν διαπιστώνεται δυσλειτουργία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ λόγω τεχνικών προβλημάτων ή ανωτέρας βίας, η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδίδει οδηγίες σχετικά με τις κατά περίπτωση προθεσμίες υποβολής των εκθέσεων δραστηριότητας των άρθρων 1 και 2 της παρούσας Υπουργικής Απόφασης, γνωστοποιώντας αυτές στην αρχική σελίδα του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Άρθρο 8

Πρόσβαση και διαχείριση

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), του Οργανισμού Απασχόλησης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΟΑΕΔ), του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) και της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουν πρόσβαση και διαχειρίζονται όλα τα δεδομένα των υποβολών, σύμφωνα με τη διαβάθμιση τους σε ομάδες και ρόλους χρηστών.

 

Άρθρο 9

Κυρώσεις

Οι κείμενες διατάξεις για την επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων καθώς και για τα όργανα επιβολής αυτών ισχύουν αναλόγως και για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής.