Υπ. Ανάπτυξης 102526 / 03.11.2023

Διευκρίνιση σχετικά με τη δημοσίευση στο Γ.Ε.ΜΗ. δικαστικών αποφάσεων που αφορούν σε διορισμό εκκαθαριστή σε εταιρείες.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΤΜΗΜΑ Γ.Ε.ΜΗ. ΚΑΙ ΥΜΣ

Ταχ.Δ/νση : Πλ. Κάνιγγος

Ταχ. Κώδικας : 10181

Πληροφορίες:Ε.Αθανασάκη

Τηλέφωνο: 210 3893574

Email :eathanasaki@mindev.gov.gr

 

Σχετ.: Το με Α.Π. ………/12-10/2022 ηλεκτρονικό μήνυμα (11-12023) ορκωτού ελεγκτή λογιστή με θέμα: «Διορισμός εκκαθαριστών χωρίς ενημέρωσή τους ή επίδοση του διορισμού και παράνομη εγγραφή τους ως εκκαθαριστών στα μητρώα των ΔΟΥ και του ΕΦΚΑ χωρίς να υπάρχει επιστολή αποδοχής»

 

Σε απάντηση του ανωτέρου σχετικού ηλεκτρονικού μνήματος το οποίο απεστάλη τόσο στην Υπηρεσία μας, όσο και σε όλες τις ΥΓΕΜΗ των Επιμελητηρίων, διευκρινίζουμε τα εξής:

 

Ο διορισμός εκκαθαριστών σε εταιρεία που τίθεται σε καθεστώς λύσης – εκκαθάρισης πραγματοποιείται είτε με απόφαση των μετόχων/εταίρων είτε με δικαστική απόφαση. Στην πρώτη περίπτωση, καταχωρίζεται στο Γ.Ε.ΜΗ. η απόφαση διορισμού εκκαθαριστή και εκδίδεται σχετική ανακοίνωση. Εφόσον ο εκκαθαριστής δεν επιθυμεί να αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο ή επιθυμεί να αποχωρήσει οποιαδήποτε στιγμή από την εκκαθάριση, σύμφωνα με την περ. δ της παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 4919/2022, υποβάλει έγγραφη δήλωση παραίτησης στην Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ., η οποία αυτεπάγγελτα την δημοσιεύει στο Γ.Ε.ΜΗ. Διευκρινίζεται, ότι η με αρ. 173/2001 γνωμοδότηση του ΝΣΚ, για την οποία γίνεται αναφορά στο ηλεκτρονικό μήνυμα, αφορά σε διορισμό εκκαθαριστή από τη ΓΣ των μετόχων της εταιρείας και όχι με δικαστική απόφαση. Στην εν λόγω απόφαση αναφέρονται τα εξής: «Κατ’ ακολουθίαν των προεκτεθέντων, στο μεν πρώτο ερώτημα αρμόζει αρνητική απάντηση, στο δε δεύτερο καταφατική, υπό την προϋπόθεση ότι οι εκκαθαριστές απεδέχθησαν τον διορισμό τους, πράγμα που μπορεί και πρέπει να αποδειχθεί καθ’ οιονδήποτε νόμιμο τρόπο, ένα εκ των οποίων συνιστά και η ανάληψη και άσκηση των καθηκόντων τους, μη αρκούντως του διορισμού τους μόνον».

 

Συνεπώς, ο εκκαθαριστής, σε περίπτωση εμφάνισης υποχρεώσεων, οφείλει να αποδείξει:

– είτε ότι αποδέχθηκε τον διορισμό του, γεγονός που προκύπτει, ενδεικτικά σύμφωνα με την απόφαση του ΝΣΚ, από την ανάληψη των καθηκόντων του,

– είτε ότι δεν αποδέχθηκε τον διορισμό του, γεγονός που προκύπτει από την δήλωση παραίτησής του, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, καταχωρίζεται άμεσα στο Γ.Ε.ΜΗ.

 

Στην περίπτωση που ο διορισμός εκκαθαριστή πραγματοποιείται με δικαστική απόφαση, τότε σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 4919/2022 η εν λόγω απόφαση καταχωρίζεται αυτεπάγγελτα στο Γ.Ε.ΜΗ.

Εφόσον ο εκκαθαριστής δεν επιθυμεί να αναλάβει την θέση του εκκαθαριστή, για την οποία ορίστηκε με δικαστική απόφαση, δεν έχουν εφαρμογή τα ανωτέρω, αλλά η παρ. 3 του άρθρου 786 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σύμφωνα με την οποία ο διοριζόμενος εκκαθαριστής δεν δικαιούται απλώς να μην αποδεχτεί ή να παραιτηθεί, αλλά μόνο να ζητήσει ο ίδιος ή όποιος έχει έννομο συμφέρον την αντικατάστασή του και μάλιστα, μόνο για σπουδαίους λόγους, δηλαδή για λόγους που καθιστούν προφανές ότι η διατήρηση του προσώπου της τελευταίας διοίκησης που διορίστηκε εκθέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα του διοικούμενου υπό εκκαθάριση νομικού προσώπου.

 

Επιπρόσθετα, η διαδικασία διορισμού εκκαθαριστή που ακολουθείται από το Δικαστήριο δεν αφορά τις Υ.Γ.Ε.ΜΗ., οι οποίες οφείλουν απλά να δημοσιεύουν τις εν λόγω αποφάσεις στο Γ.Ε.ΜΗ.. Τέλος, η αποδοχή ή μη του διορισμού του εκκαθαριστή από το Δικαστήριο έχει δηλωτικό και όχι συστατικό χαρακτήρα, δεδομένου του ήδη γενομένου διορισμού του.

 

Συνεπώς, ως την έκδοση νέας δικαστικής απόφασης, η οποία θα απαλλάσσει τον διορισμένο από το Δικαστήριο εκκαθαριστή από τα καθήκοντά του, οι αρμόδιες Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. δεν δύνανται να κάνουν καμία αλλαγή στο Π/Σ του Γ.Ε.ΜΗ., ούτε να αναζητούν την αποδοχή του εκκαθαριστή για τον διορισμό του με δικαστική απόφαση, η οποία δεν προβλέπεται σε καμία διάταξη νόμου.

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Εξυπηρέτησης Κοινού και Πρωτοκόλλου

Κ.Α.Α.

ΤΣΙΝΤΖΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

 

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου

Σωτήριος Αναγνωστόπουλος